Spice ir ūdens ņemšanas vieta no smilts vai grants slāņiem. Tās darbības princips ir ņemt starp smilšu graudiņiem plūstošo ūdeni, aizturot smiltis ar sieta palīdzību. Spices dziļums ir iespējams līdz 25m.
Spice sastāv no ūdens padeves caurules un pašas spices (spices gala vai spices filtra), kas ir perforēta caurule (caurule, kurā saurbti vai iefrēzēti caurumi ūdens plūsmai), kurai apkārt ir siets vai cits ūdens caurlaidīgs, bet smilti aizturošs materiāls. Tās diametrs un spices gala garums var būt visdažādākais, atkarībā no izmantojamā sūkņa, ūdens daudzuma vai kvalitātes prasībām, kā arī grunts īpatnībām.
Spices ražība atkarīga no smilšu graudiņu diametra un formas attiecīgajā slānī, šī slāņa piesātinātību ar māliem vai dūņām, spices ūdens uztveršanas virsmas (Spices caurules diametra, perforācijas biežuma, garuma un caurumu diametra, kas nosaka lietderīgo sieta laukumu caur kuru plūst ūdens), kā arī no izmantojamā sieta vai cita materiāla ūdens caurlaidības spējām. Neskatoties uz spices potenciālo ražību, reālo ražību ietekmē arī vertikālais attālums no sūkņa līdz statiskajam ūdens līmenim spicē, kurš parasti ir vienāds ar gruntsūdens līmeni. Jo mazāks būs šis attālums, jo lielāka būs sūkņa ūdens atdeve.
Spice ir lētākais ūdens ieguves veids no grunts ūdens nesošajiem slāņiem. Bieži vien tas arī ir optimālākais, ņemot vērā spices, aprīkojuma un attīrīšanas filtru izmaksas, salīdzinot ar citu ūdens ieguves veidu izmaksām līdz vēlamajam rezultātam – tīram ūdenim. Ja mājai ir centralizētais ūdens pieslēgums, spice ir iespēja būtiski samazināt ūdens izmaksas dārzam izmantojamam ūdenim.
Visbiežāk no spicēm iegūtajā ūdenī ir paaugstināta oksidējamība, kas liecina par virsējo ūdeņu nokļūšanu spicē. Kā arī nereti ir paaugstināts dzelzs saturs, ūdens cietība, un citi rādītāji. Lai attīrītu šādus ūdeņus visbiežāk tiek izmantotas kompleksās attīrīšanas iekārtas – ar anjonīta un katjonīta jonapmaiņas sveķu pildījumiem. Nereti, pie ļoti augsta dzelzs satura, papildus šai iekārtai ir nepieciešama arī ūdens atdzelžošanas iekārta.
Spici var uztaisīt ne visā Latvijas teritorijā. Lielākajā daļā Latvijas teritorijas virsējie grunts slāņi ir mālaini, akmeņaini, kur ūdens ņemšana ar spici nav iespējama. Par iespējām uztaisīt spici, kā arī par prognozējamo ūdens kvalitāti un daudzumu, ir jākonsultējas ar speciālistu, kuram ir attiecīga pieredze, jo par spicei piemērotiem ūdens nesošajiem slāņiem nav centralizētas ģeoloģiskās izpētes. Nepareizs ir priekšstats, ka ūdens ieguve no dziļurbuma nosaka labāku ūdens kvalitāti un apjomu, nekā ir iespējams iegūt ar spici. Bieži vien kvalitātes atšķirība ir tikai ūdenī esošo piemaisījumu veidā, kur tieši piemaisījumu veids nosaka attīrīšanas iespējas un filtru izmaksas. Bet ūdens apjomu var panākt ar spices filtra kolonnas garumu, diametru, vai vairākām, kopā saslēgtām spicēm.